Het eerste leerjaar

Het jaar van de eigen ontwikkeling!

Dit leerjaar is een voorbereidend leerjaar, welke je gedeeltelijk thuis met je paard volgt middels de Online Jaaropleiding. Dit Online Leerjaar wordt ondersteund door praktijkdagen en individuele trainingsblokken op school, welke je volgt met je eigen paard. Voor het volgen van praktijkdagen zijn er twee mogelijkheden:

 1. praktijk lesdagen (groepsdagen met vaste onderwerpen)
 2. individuele trainingsblokken
theresa
Een brede opleiding van drie jaar; na afloop had ik een totaal andere kijk op het wezen paard als daarvoor.
Theresa van Dijk

Jouw gedachten bepalen een groot gedeelte van het plezier en het behalen van je doelen samen met je paard. Hier wordt in het eerste jaar ook aandacht aan besteed, zodat je het beste uit je leerjaar en de training kan halen.

Praktijklesdagen

Gedurend het jaar zijn er praktijkdagen, waar je voor deelname op kunt inschrijven. Deze praktijkdagen kunnen je online leerjaar ondersteunen in de gebieden waar je behoefte aan hebt. Je krijgt bij aanvang van je leerjaar een lijst met data en de onderwerpen van de praktijkdagen voor dat leerjaar. Hier kun je dan uit kiezen en je voor opgeven. Later in het jaar kun je je ook nog inschrijven, mits er plaats is.Inschrijving gebeurd op basis van interesse en behoefte.

Individueel trainingsblok

Wanneer je gedurende je jaaropleiding behoefte hebt aan individuele ondersteuning, kun je dit doen doormiddel van een individueel trainingsblok. Tijdens een individueel trainingsblok gaan we samen aan het werk in de trainingsonderdelen waar je behoefte aan hebt. Een trainingsblok bestaat uit twee tot vier lesdagen, waarbij je één maal per dag les hebt. De data kun je in overleg zelf samenstellen.

Je minimale tijdsinvestering voor het volgen van de praktijk op school is als volgt: 4 praktijkdagen (hiervan krijg je een overzicht met data en onderwerpen waar je uit kunt kiezen) en 2 individuele lesblokken van 3 dagen (dus 6 individuele lesdagen in totaal).

De Online Jaaropleiding  is opgebouwd uit 10 programma’s, met ieder 3 tot 5 modules. Elk programma duurt gemiddeld 6- 8 weken. Per module ontvang je instructievideo’s, theoriewerkboeken, praktijkwerkboeken en pdf’s. Daarnaast ontvang je regelmatig een uitnodiging voor een webinar, toegang tot een besloten Facebook groep en is er een studentendag 1 maal per jaar.

De onderwerpen in de Online Jaaropleiding voor het eerste jaar zijn:

 • hoeven, hoefverzorging en bekappen
 • zadels en het passen van zadels
 • voeding
 • ehbo
 • loswerken
 • grondwerk
 • dubbele lange lijnen
 • tteam
 • centered riding
 • rijden nh

Voor het behalen van je instructeursdiploma, is het noodzakelijk om het eerste leerjaar af te sluiten met een theorietoets en een praktijktest. De theorietoets is online en bevat 5 vragen over ieder onderwerp, 50 vragen in totaal. De praktijktest is hier op school. De praktijkvakken loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen en rijden NH worden getoetst.