Het tweede leerjaar

Het jaar van de trainer!

De basis van het tweede leerjaar is de Online Jaaropleiding voor de Trainer. Dit online programma omvat 8 programma’s met ieder 3 tot 5 modules. Het online programma wordt aangevuld met praktijkdagen. Aan het begin van het leerjaar krijg je een overzicht van de data en onderwerpen en kun je je inschrijven.

Er zitten in dit leerjaar drie themablokken, waarbij gewerkt wordt met trainingspaarden. Tijdens deze themablokken zul je verschillende trainingsonderdelen leren inzetten om de training van het paard te verbeteren. Dit zijn de themablokken trailerladen, het beleren van jonge paarden en bewegingsproblemen/ revalidatie.

Tijdens deze themablokken zal er gewerkt worden met praktijkcases. Dit betekent dat je als leerling, in overleg, paarden mee naar school mag nemen die in aanmerking komen voor het themablok. De overige praktijkdagen volg je met je eigen paard.

Je minimale tijdsinvestering voor het volgen van praktijk is als volgt: 2 themablokken van iedere 4 dagen (hiervan krijg je een overzicht met data en onderwerpen waar je uit kunt kiezen) en 2 individuele trainingsblokken van 3 dagen (dus 6 individuele trainingsdagen in totaal).

De onderwerpen van het tweede leerjaar zijn:

  • trailerladen
  • bewegingsproblemen
  • jonge paarden beleren
  • het oplossen van rijtechnische- en gedragsproblemen
  • biomechanica
  • longeren
  • werken aan de hand
  • werken aan de lange teugel
  • klassieke rijkunst

Aan het begin van het tweede leerjaar ontvang je een jaaropdracht voor de trainer. De jaaropdracht bestaat uit het trainen van 2 paarden in verschillende trainingsonderdelen. Deze jaaropdracht lever je in voor je eindtoets om me te tellen voor je beoordeling.

Voor het behalen van je instructeursdiploma sluit je het tweede leerjaar af met een theorietoets en een praktijktest. De theorietoets is online en bevat vijf vragen over ieder onderwerp. De praktijktest word afgenomen over de trainingsonderdelen van het tweede leerjaar.

Verdeling van de lestijd

Na je inschrijving voor het tweede leerjaar ontvang je een lijst met de onderwerpen en data van de praktijkblokken voor het tweede schooljaar. Je kunt je inschrijven voor de praktijkblokken waar jij behoefte aan hebt, ter aanvulling van je Online Jaaropleiding voor de Trainer. De praktijkblokken worden gedurende het jaar gegeven. Je kunt zelf je tijd indelen met betrekking tot je online opleiding en de praktijk aanvullend kiezen waar je behoefte aan hebt.

De themablokken trailerladen, bewegingsproblemen en revalidatie en het beleren van jong paarden omvatten praktijkblokken van 4 dagen.

Tijdens de themablokken trailerladen, bewegingsproblemen en jonge paarden mag je (in overleg) een paard van buitenaf meenemen die behoefte heeft aan bepaalde training uit het betreffende blok. De blokken zijn zonder eigen paard. De overige praktijkdagen zijn met eigen paard.

Om deel te kunnen nemen aan het examen op het eind van het leerjaar is het volgen van 2 themablokken en 2 individuele trainingsblokken het minimum.